Rozhovor so šéfkuchárom Sekh Basiruddin-om

Príbeh indickej kuchyne v Humno restaurant

Vedeli ste, že v Tatranskej Lomnici robíme donášku autentickej indickej kuchyne? Náš kuchár Basir varil všade po svete – v Dubaji, Singapure, Japonsku, aj na Cypre. Nakoniec sa mu ale zapáčilo u nás v Tatrách. Aké ingrediencie používa vo svojich jedlách a aké sú jeho tipy, ako prežiť pandémiu v zdraví?


Varil všade po svete a usadil sa v Tatrách

Ako sa indický kuchár dostane do Tatier? Basir nám prezradil, že dôvodom bola jeho manželka, s ktorou sa zoznámili na Cypre. ,,Pracoval som predtým v rôznych kútoch sveta, pár rokov som žil v Singapure, v Dubaji, v Japonsku a na Cypre, kde som spoznal svoju manželku, s ktorou som sa neskôr presťahoval na Slovensko.” Basir začínal variť najskôr v Košiciach, neskôr sa ale s bývalou manželkou presunuli do Tatier, kde žije dodnes. ,,Každá krajina, v ktorej som varil, mala svoje špecifické koreniny a prísady, ktoré nie je ľahké zadovážiť. Rovnako je tomu aj v indickej kuchyni, je dôležité mať tie správne ingrediencie, aby ste mohli tvoriť naozaj autentické indické jedlá.”

Autentická indická kuchyňa pod Tatrami

Basir nám prezradil, že ingrediencie, s ktorými pracuje, je veľmi ťažké získať a majú špeciálnych dodávateľov. ,,Niekedy čakáme aj mesiac na kari listy, ktoré nám dodávajú z Indie cez Nemecko, a trvá týždne, kým sa dostanú z Rakúska cez Bratislavu až ku nám do malebnej Tatranskej Lomnice.” Okrem kari listov sú dôležitými komponentami v indických jedlách aj napríklad taká mäta, kokosové mlieko, kurkuma, a Basir spomína aj koriander, ktorý nemôže chýbať v žiadnom pokrme. ,,Ide hlavne o tradičné jedlá, akým je napríklad placka Bhaji, na ktorú potrebujete množstvo korenín, ktoré sa nedajú nahradiť slovenskými prísadami.”

Basir a slovenská kuchyňa

Sám má veľmi pozitívny vzťah k slovenskej kuchyni a prezradil nám, že má veľmi rád bryndzu, aj halušky, nevie si však predstaviť stravovať sa len “slovensky”. ,,Slovenská kuchyňa mi veľmi chutí, ale jej prebytok je až príliš ťažký na žalúdok, používame veľa oleja, jedlá sú príliš múčne a ťažko stráviteľné.” Basir pripomína, že všetky indické jedlá, ktoré nájdete v našom menu, sú bezlepkové a ľahké na strávenie. Prízvukuje aj cícerovú múku, z ktorej varia, je bezlepková a veľmi zdravá.

Kari korením ku zdraviu

Basira sme sa spýtali, ako sa v tejto dobe udržiava zdravý a či nám napríklad táto jemne pikantná kuchyňa môže pomôcť k posilneniu imunity. ,,Všetko treba brať s mierou, to je aj tajomstvom dobrej kuchyne, jemne pikantné indické jedlá sú dobré nielen na posilnenie imunity, ale sú ľahko stráviteľné, plné zeleniny a dokonca pomáhajú aj na chudnutie.” Indická kuchyňa používa veľa cesnaku a zázvoru, ktorý Basir odporúča pridať do jedálnička najmä v tejto dobe, kedy je silná imunita tým najdôležitejším, čo máme.

Trendy v gastronómii a budúcnosť

Aj sám Basir občas varí doma vegetariánsky, sám neje veľa mäsa a ako sa nám priznal, aj halušky si doma pripraví bez slaniny. ,,Ľudia na Slovensku pomaly začínajú vnímať nové trendy a začínajú si uvedomovať, aké dôležité je zdravo sa stravovať, keď som sem prvýkrát prišiel, bolo len pár indických reštaurácií, dnes už takmer všade nájdete sushi alebo vegánske bistro. Tatranská gastronómia však stále má na čom pracovať, väčšinou je to veľmi podobná ponuka v každej reštaurácii, je otázne, dokedy to tak turistom bude vyhovovať.”

 

My Basirovi prajeme veľa zdravia, a aby sa mu u nás naďalej darilo a páčilo ...



Z Humno restaurant si môžete odteraz objednať pohodlne až k vám domov denne menu za 5,90€, alebo niektorú z kulinárskych špecialít zážitkovej, či indickej kuchyne.

VIAC